Sådan stimulerer du babys synssans det første halve år

Der sker meget med dit lille barn i dets første måneder. Det vokser sig større, og samtlige sanser udvikler sig med lynets hast. Børn fødes, ifølge øjenlæger, med underudviklet syn og er derfor endnu ikke i stand til at skelne mellem farver og former. Ved fødslen kan baby opfange kontraster, ane former i nærheden og ænse bevægelser omkring sig. I mange år har det været kendt, at stærke farver og farvekontraster understøtter udviklingen af babys synssans og gør rummet spændende for et spædbarn.

Fra fødslen og tre måneder frem kan baby fokusere på ting, som er omkring 20 cm væk. Prøv engang at måle med et målebånd. 20 cm er ikke ret meget, og du og legetøjet skal altså være ret tæt på, før baby kan opfange det. Selvom du måske ikke vidste det, ligger det nærmest instinktivt i os, at vi skal tæt på vores små børn. Det føles naturligt for os at bukke os ned, bevæge os langsomt og tale lyst og tydeligt til spædbørn – ret smart.

Den bedste stimulering af synet består i disse tidligere måneder af kontrastfyldte mønstre med mørke og lyse farver. Klare sort/hvid-kontraster stimulerer udviklingen af synsnerverne og udfordrer babys kognitive udvikling uden at overstimulere.

For at begynde støtte baby i at kunne følge ting med øjnene, kan du desuden hænge en uro til puslebord op over skifteplads, vugge eller seng eller dekorere værelset med en vægdekoration.

Fra babys tredje til fjerde levemåned udvikler synssansen sig yderligere. Nu kan baby begynde at opfatte dybde og dermed afstand, og barnet kan med øjnene følge ting eller personer, der bevæger sig. Uroer er stadig oplagte som pynt, men de er ofte ikke beregnede til at lege med. Derfor bør du nu føje spændende sanselegetøj til, som baby kan fange efter og røre ved.

Når baby bliver fem måneder gammel, kan han eller hun se flere farver og detaljer. Synet er tæt på at være færdigudviklet, og derfor kan barnet række ud og med ret stor præcision fange det, det griber efter. Du kan nu føje meget mere legetøj til samlingen. Hold dig ikke tilbage med spændende knitrende teksturer, farver, overflader, spejle og lignende. Baby er også gammel nok til at være med på lege som borte-tit og gemmelege. 

Når baby rækker ud efter legetøj, og det siger en lyd, hjælper det også det lille barn til at forstå sammenhængen mellem årsag og effekt. 

Alle børn er forskellige, og det er vigtigt at huske, at udvikling er individuel fra barn til barn. Noget kommer lidt tidligere for nogen, mens andre skal træne lidt mere og bruge et par uger ekstra for at lære. Husk også at sørge for at indrette børneværelset så sikkert som muligt for en nysgerrig baby, og brug babylåger, sikkerhedslåse til skabe og skuffer og blænd stikkontakter af.