Rammen om det hele – løft din kunst med bedre indramning

Har du noget skønt i gemmerne, er det naturligt, at du gerne vil iscenesætte det bedst muligt. Det kunne være en antik vase, et designermøbel eller en sjælden lampe, som skal have en særlig plads. Også portrætfotos, kunstplakater og litografier, du er særligt glad for, fortjener kærlig behandling, når de skal vises frem i din stue. For vægpyntens vedkommende består denne behandling først og fremmest af god indramning. Når du skal vælge ramme til din kunst, er der mange muligheder og overvejelser, du skal gøre dig.

Det første, du skal overveje, når du vælger ramme, er materialet. Rammer fremstilles i flere materialer. Oftest skal du vælge imellem plastik, aluminium, kunststof eller træ. Der er fordele og ulemper ved dem alle. Plastikrammer fås i et utal af spændende farver. Til gengæld kan de farvede plastrammer være dyre, og materialet – ja, det er jo ikke ligefrem grønt. Alurammer er robuste og passer godt ind i et stilrent hjem med en enkel farveskala. Dog kan metalrammen give plakatkunsten et koldt udtryk i rummet. Kunststoframmer er et budgetvenligt alternativ, hvis du leder efter sådan et. Kunststof ligner en malet træramme, men fornemmelsen, når du får den i hånden, er ikke helt den samme. Ubehandlede trærammer, ofte egetræ, giver et varmt, organisk look, som passer ind i mange danske hjem, hvor træet for lov at fylde mere og mere. Egetræsrammer ligger dog i den lidt dyrere ende af prisskalaen.

Det er heller ikke helt ligegyldigt, om der sidder rigtig glas eller akrylglas i rammen. Når du bestiller tryk, plakater og fotos på nettet, og rammen skal sendes, sidder der ofte akrylglas eller plexiglas i rammen. Akrylglassen kan bedre holde til turen med posten, og nogle vil foretrække det næsten brudsikre ”glas”, når de skal håndtere rammen og skifte motiver. Men overvej en ekstra gang, om ikke der alligevel skal være rigtigt glas i rammen. For rigtigt glas har et andet skær og en refleksion, som akrylen ikke kan leve op til. Og selvom ægte glas nemmere brydes, tager akrylen meget lettere imod ridser. Ægte glas har en hårdhed på omkring 5-7 moh, mens plexi kun kan mønstre 3-4 moh. Når du pudser de to materialer, vil denne forskel træde tydeligt frem, da akrylen vil være fyldt med masser af små ridser bagefter.

Sidst, men ikke mindst, skal du tænke på størrelsen, når du rammer ind. Meget store grafiske plakater, fotos eller andre typer vægkunst kræver lidt ekstra arbejde. Stor betyder i denne sammenhæng en flade på mere end 70×100 cm. Et tryk, hvor 100 cm er den bredeste led, kan godt rammes ind på almindelig vis. Men kommer du op i størrelser på fx 100×140 cm bør du ofre lidt på en opklæbning i forbindelse med din indramning. Ved en opklæbning limes dit tryk fast på en plade, før det sættes i ramme. Opklæbningen sikrer, at papiret ikke falder sammen og bølger i rammen efter nogen tid på væggen.