Omkring 70.000 danskere lider af rosacea ligesom jeg, og de kender både udfordringerne og begrænsningerne og så videre. relateret til kosten.
En af disse begrænsninger har at gøre med ost, som er nævnt på listen over fødevarer, der skal holde sig væk, når en person har rosacea. Det er en skam, for jeg elsker ost!
For bedre at forstå, hvorfor ost er et problem, læste jeg forskningen og videnskaben på området, men jeg kontaktede også Thiese Mejeri for at få lidt vejledning om ost.
Så hvorfor har ost sådan et problem?
Ost er fermenteret mælk, det vil sige mælk, der omsættes af bakterier. Forskellige bakterier giver ost forskellige egenskaber, nogle kan give ost en særlig konsistens, mens andre har en unik smag. Nogle bakterier danner biogene aminer, såsom histamin, tyramin og cadaverin, som ofte er et problem for os med rosacea.
Når du begynder at lave ost, kan du starte med råmælk på to måder – frisk mælk med naturlige bakterier fra køer/geder/får/kameler eller varmebehandlet mælk, hvor de naturlige bakterier er døde ved kortvarig opvarmning. Råmælksost tilbyder et mere spændende produkt, der varierer i smag, men som også indeholder mange biogene aminer. Gede- og fårekolostrumost indeholder generelt flere biogene aminer, fordi de kan lide at følge de bakterier, der danner dem.
Renligheden af mejeriprodukter er meget vigtig, og når der måles høje koncentrationer af biogene aminer i færdig ost, skyldes det som regel, at mejeriproduktet er forurenet.
Det næste punkt er starterkulturen. Bakterier tilsættes for at give den fremstillede ost de ønskede egenskaber. Det er en anderledes kultur, der gør forskellen mellem Emmental og Danbo. Nogle kulturer er mindre problematiske end andre.
Jeg har fundet ud af, at nogle typer ost kan jeg bedre tåle end andre, men jeg har også fundet en løsning på at spise ost uden at få udslæt. Du kan læse hele min artikel om rosacea og ost på min blog: Rosacea og ost.
Bedste hilsner,
Maya Viksjø
Kort om forfatteren, Maya Viksjø
Maya har siden sin ungdom haft kæmpet med rosacea, og har over de sidste årtier studeret en masse om området. Hun har udgivet sin egen blog mayaviksjo.dk. Herudover står Maya også bag Perform Probiotcs, som er et probiotika hun udviklede for at afhælpe sin egen rosacea.