BRUDEKJOLENS UDVIKLING I DANMARK

BRUDEKJOLENS HISTORIK

Brudekjolens farver har sin egen lille historie. Omkring 1800-tallet var både sorte og hvide kjoler i spil. Blandt bønder og den jævne del af bybefolkning var sort den farve brudekjolen havde. Man kan egentlig bare studere de billeder, der findes af vores tidligere generationer. Mon ikke vi kan se vores oldemor eller tipoldemor i sort brudekjole. Hvis man ellers er så heldig, at de blev fotograferet. Den hvide brudekjole var mere udbredt blandt de velstillede og var den nye mode.

Efter 1. verdenskrig blev den hvide kjole mere almindelig i den brede befolkning. Der ligger en vis symbolik i, at kvinden bliver viet i hvid brudekjole. Det var jomfruelighed og uskyld som hermed understreger selve bruden. Det er stadig brugt i visse kredse nu om dage – det mest udbredte er dog, at det er traditionen der ligger bag den hvide brudekjole – mere end det er jomfruelighed.

 

HOLDNING TIL BRUDEKJOLE/TØJ I NUTIDEN

I nutiden kan bruden vælge frit i forhold til beklædningen. Der er ikke så mange fordomme, som tidligere omkring dette. Alt efter om det er en borgerlig vielse eller kirkelig handling, kan det være sort eller hvidt, måske andre kulørte beklædninger. Det kan være kjole, buksedragt eller andet – alt efter temperament.

Vælger man den hvide brudekjole og skal man ud at finde den rette kjole er Björnsdóttir Bridal en absolut mulighed. Indehaveren Anna Karen Björnsdóttir Duus er en erfaren skrædder og har gennem mange år beskæftiget sig netop med brudekjoler. Hun forstår at vejlede til valget af den rette kjole – kan sy og rette til, så den sidder perfekt.

 

AT FINDE DEN RIGTIGE BRUDEKJOLE

 Det er efterhånden almindeligt, at den kommende brud tager sin mor, søster og veninder med, for at se på brudekjole. Sammen tager de ud og ser hvad en brudebutik har at byde på. Dette bliver der gjort meget ud af og der bliver brugt en del tid på det. Ofte tilbyder forretningen lidt forfriskning til gæsterne, mens den kommende brud prøver kjoler på. Her er det vigtigt at finde den perfekte kjole, som passer i stil og giver den rette personlighed, som den kommende brud udstråler. Udover kjolen er der tilbehør som skaber det fuldendte. Hos Björnsdóttir Bridal er det muligt at finde lige det tilbehør som kunden ønsker. Findes det ikke lige i butikken, vil Anna bestille det hjem, lige efter eventuelle ønsker.

Hos Björnsdóttir Bridal lægger man vægt på, at kunden kommer i god tid, så der er tid og ro til prøvning af kjoler, hvor der er hygge og afslappet stemning. Derefter skal der være tid til at rette kjolen til og igen prøves på. Samtidig er der tid til varebestilling, for i sidste ende at opnå det perfekte resultat.