GoPro, go or no go?

Om at tage afsked til sit kæledyr

Skærmbillede 2016-04-19 kl. 17.23.44

Det sidste døgn er titlen på indlægget noget, jeg pludselig skulle tage stilling til. Troede jeg i hvertfald. Ono (min kat) blev igår aftes underlig, gik 15-20 gange på kattebakken indenfor en halv time og kunne ikke tisse. Den tilstand er ret farlig, hvis det viser dig, at der intet kommer ud. For 4 år siden, havde Ono urinsten eller krystaller i urinen og dengang læste jeg om det, fandt ud af, at det er en livstruende tilstand og min daværende kæreste hastede ham til hospitalet. Dengang fik vi noget foder og smertestillende og han blev god som ny hurtigt igen.

Så da det samme skete igår, eller i hvertfald mindede om dengang, ringede jeg til vagtlægen. Kl. var på dette tidspunkt 00.15. Jeg var træt og bekymret. Jeg ringer op og får fat i en dyrlæge som giver mig denne melding ‘du har ham ikke til i morgen aften’. Mit hjerte gik i stå. Hun fortalte mig, hvor alvorligt det er, hvis urinvejen er helt blokeret og hun fortæller mig, at det kræver en operation, som koster 10.000 kr. Jeg lægger på, for at vende den med min kæreste og bryder sammen. Pludselig sad jeg med en beslutning om, om jeg skulle have ham aflivet nu, skulle jeg få ham opereret (hvilket jeg hurtigt besluttede var alt for mange penge og for stort et indgreb på det lille væsen) eller skulle jeg vente, på trods af lægens ‘dødsdom’.

Det var meget ubehageligt, men jeg endte med at beslutte, at køre til dyrehospitalet og købe noget foder, der skulle opløse krystallerne, så han kunne få lidt urin ud. Han virkede ikke syg, sløv eller dårlig på anden måde og så kunne jeg i dag beslutte mig for, hvad der skulle ske. Jeg ringede tilbage og fortalte, at jeg ville komme efter foder og hun sagde ‘du skal altså virkelig tænke dig om’. Det var egentlig slet ikke okay, jeg følte mig så lille og uansvarlig. Men det var min mavefornemmelse og det gjorde jeg. Ono fik spist en masse og drukket en masse og jeg lå med et øje lukket, det andet åbent hele natten, fordi han var så meget på bakken. Jeg var så bange for han led eller pludselig skulle dø.

I morges kl. 8.15 fik jeg fat i min egen dyrlæge og fik Ono kigget på tidligt. Hun sagde til mig, at blæren var tom, hvilket er det første rigtig gode tegn. Det betyder det ikke er livstruende og kritisk, som jeg havde frygtet og han fik noget smertestillende. De dyrkede hans urin og de fandt så ud af, at han har for meget sukker i urinen og ville derfor tage blodprøve for at finde ud af, om han havde sukkersyge. Endnu engang tænkte jeg over, hvad jeg skulle gøre, hvis det var tilfældet. Skulle jeg give ham insulin, specialfoder og tage ham til regelmæssige tjek resten af livet? Eller skulle han aflives?

Heldigvis var blodprøven normal, og dyrlægen fortalte mig, at dyr godt kan reagerer som Ono, hvis de er stressede eller der er sket noget nyt. Jeg kan forestille mig flytning, rod, maling osv. i mange uger, måske kan være skylden. Men jeg fik mig et chok. Jeg er rasende på den dyrlæge jeg ringede til, som fortalte mig, at Ono havde et døgn tilbage at leve i. Tænk, hvis jeg havde fået ham aflivet samme aften, fordi jeg var bange for om han led? Forfærdelig tanke.

Ono er okay. Og jeg er så glad for, at min lille pelsede ven ikke fejler noget. Jeg holder sgu sådan af ham og han må altså gerne lige blive i mit liv lidt endnu. Men det satte en masse tanker igang om det, at skulle tage afsked med et kæledyr. Det er virkelig svært og hårdt, og den dag kommer jo en dag. Jeg er bare glad for, at den dag ikke var i dag. Nu ligger han og sover, han har haft en lang dag frem og tilbage hos dyrlæge, ligesom han heller ikke sov i nat. Så nu får han bare fred og ro til at slappe af.

Ikke-navngivet-2

5 kommentarer

 • Michelle

  Stakkels Jer. Jeg håber, at din kat snart kan gå ordenligt på toilettet igen. Jeg er selv lige flyttet med kat og det krævede en stor portion tålmodighed, men heldigvis ikke så voldsomme reaktioner.

  Jeg forstår dog ikke din vrede. At dyrlægen tager udgangspunkt i den værst tænkelige mulighed, ser jeg som en god ting. Hun kan jo kun symptom vurdere og mange symptomer kan gå igen. Og antog hun stress, hvor det i virkeligheden havde været livstruende – så var der grund til at være vred. Formentlig ville enhver dyrlæge undersøge katten før en evt. aflivning. Man går jo ikke ned og beder om aflivning på baggrund af noget, som er blevet vurderet over en telefon.

  Jeg misser(meget apropos) måske noget?

  Bare en undrende tanke herfra.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Aw lille Ono, godt at han er frisk igen!
  Det er bare den mest smertefulde tanke at man en dag ikke har dem mere… Puh!
  Men godt at han er frisk 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Det lyder bestemt ikke som nogle rare timer! Kan dog sagtens forstå du er rasende!

  Kram her fra, og ønsket om en fantastisk dag!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • IDA

  Puuuuuuuhhhaaaaa! Fik helt ondt i maven da jeg læste det! Har selv to katte og tanken om at skulle stå og tage sådan en beslutning sen aften, men en dyrlæge autoritet i røret, lyder virkelig ikke rart! Hvor er det godt du lige mærkede efter og samtidig så på Onos ellers trivsel… Men det var da tæt på!!! Jeg vil kysse og nusse mine små pelsbolde ekstra efter at have læst det her….

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Karin

  Hej,
  Pyha, nogle grimme timer, I har været igennem. Jeg føler med dig, og er glad for, at Ono lader til at være i bedring.
  Rigtig mange katte har problemer med deres urinveje, sukkersyge og sygdomme indenfor det område. Jeg ved ikke, hvor “åben” du er, og dette er bestemt ikke ment som kritik, da dette er skrevet for din, og din kats skyld. Hvor absurd det, i 1. omgang måtte lyde, skyldes kattens lidelser rigtigt ofte deres foder.
  Inden jeg går videre med en evt forklaring må jeg spørge dig, blot for at være sikker, om du fodrer med tørkost? (Mærket er ligegyldigt)- når du henter foder hos dyrlægen går jeg ud fra, det er tørfoder…?

  Vh
  Karin

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

GoPro, go or no go?