and the winner is...

Bryd Tabuet

Det er sjovt med min blog. Jeg har virkelig tænkt længe over, at den godt nok strækker sig bredt. Men så slog det mig, at det jo er sådan livet er. Mit liv i hvertfald. Det indeholder netop både mode, glæde, sorger, kedelig hverdag, eksamen, kærestesorger, dating osv. Ligesom de fleste andres. Så derfor er det naturligt for mig, at min blog er mindst ligeså blandet og til tider ‘rodet’ som mit liv kan være det.

Det her indlæg skal handle om et tabu, nemlig det tabu at tale om når ens forældre drikker. Da jeg udgav første del af ‘det lille hjerte’  var det helt fantastisk at se, hvor mange af jer der kunne sætte jer ind i hvordan jeg har/har haft det. Men kun fantastisk fordi så er man ikke alene. For i virkeligheden var det jo forfærdeligt at se, hvor mange der er vokset på med det så tæt inde på livet.

Jeg vil nu give jer, alle jer der er vokset op i det, mit allerbedste råd. En anderledes slags ‘dagens tip’ må man sige. Men jeg har selv været igennem et par psykologforløb, i håb om at få ryddet lidt op i alle de ting der skal ryddes op i. Men det har ikke rigtig hjulpet, og som årene er gået er det som om, at det bare er vokset lidt. Det har påvirket mig mere end jeg ønsker det skal, og til sidst tog jeg en beslutning som var virkelig længe undervejs.

Jeg er begyndt i TUBA. Og det er det bedste jeg nogensinde har gjort for mig selv. I TUBA hjælper de unge der er vokset op i alkoholfamilier. Udover gruppe – og individuel terapiforløb, så har TUBA også drop-in møder, helt gratis for alle. Virkelig relevante møder, med emner som rør sig i unge der er vokset op med en far eller mor der drikker. Hjælpen er helt gratis, og alle har tavshedspligt. Jeg er i gruppeterapi, og vi er 10 unge og to terapeuter. Selvom jeg kun har været til 3 møder, så kan jeg mærke at det er dér jeg får ryddet op. Over det næste år skal jeg mødes med min gruppe 2 gange om mdr. hvor vi snakker om de svære ting. Prøve at nå vores mål.

Det er så befriende at sidde med en gruppe der ved præcis hvad man snakker om. Man skal ikke forklare sig, og alle forstår hvordan det føles. Pludselig følte jeg mig forstået på en del af mig, som ingen andre rigtig har forstået før. En del, som jeg mere eller mindre har gået og båret på alene. Det er grænseoverskridende ad helvede til. Jeg er brudt sammen i tårer foran fremmede mennesker, både pga. de ting jeg selv har fortalt, men også når de andre har fortalt deres historie, og de selv græder. Men det er ikke længere flovt eller ubehageligt og grænseoverskridende. Det har været en lettelse at se, at det er helt normale fornuftige unge mennesker, som jeg ser mig selv, og terapeuterne har så meget viden indenfor netop det område, at man virkelig føler sig forstået, lyttet til og taget seriøst.

Jeg kan ikke anbefale det nok. Det er et kæmpe tabu at snakke om, derfor synes jeg det er vigtigt at bryde. Jeg kan nå ud til mange mennesker, og jeg ved at mange af jer har haft lignende oplevelser, har en lignende bagage. Det er ikke flovt at få hjælp. Det er ikke flovt at have en forælder/forældre der drikker. Det er ikke vores skyld, og vi har intet at skamme os over. De tog et valg engang om at drikke, om aldrig at stoppe. Nu kan vi tage et valg, tage kampen op med alle de mange ubehagelige konsekvenser og følger vi lever med.

Jeg vil i hvertfald gør hvad jeg kan for at bryde det tabu. Mine varmeste anbefalinger og ros går til TUBA. Når jeg er færdiguddannet og selv er færdig med mit forløb en dag, så er TUBA sådan et sted jeg gerne ville arbejde. Indenfor den verden. Det er i øvrigt også grunden til jeg valgte at skifte uddannelse i sin tid. Jeg føler at min personlige erfaring og bagage, samt selvfølgelig det faglige fra min uddannelse, kan hjælpe en masse mennesker i den situation. Det er dér jeg føler jeg kan gøre en forskel, og det er klart indenfor det felt jeg brænder for at skulle arbejde.

Den første forskel jeg kan gøre, også selvom den måske er lillebitte, det er at tale åbent om det på så stor en platform, som min blog er. At prøve at bryde tabuet ved at tale om det. At fortælle jer som det er. Det er ikke min skyld at min far er alkoholiker.

.. Ligesom det heller ikke er din skyld hvis du har en mor eller far der drikker.

Ikke-navngivet-2

25 kommentarer

 • Emily

  Seje Line ❤️

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sille

  “Mig ejer ingen” er en fantastisk bog og ligeså film, som du burde se.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • isabella

  tak <3 jeg begyndte at græde da jeg læste det – specielt din sidste sætning. Jeg har været til forsamtale hos TUBA og starter om et år…

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hun

  Kære Line Sofie.
  Som de andre skriver: Hvor er det fedt, at du deler det herinde!
  Jeg har selv gået et år i gruppe i TUBA og derefter 1,5 år i selvhjælpsgruppe. Selvhjælpsgruppen har jeg fået mindst lige så meget ud af, så hvis du efter dit forløb føler, at du ikke er helt færdig med at bearbejde det, kan jeg varmt anbefale selvhjælpsgrupperne.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sabine

  <3

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Astrid

  Jeg afsluttede et individuelt forløb i TUBA her i januar, og det var hands down den bedste beslutning, jeg tog for mig selv i 2014 at skrive til TUBA og begynde derinde. Selvom jeg slet ikke er færdig med at have det dårligt over min forælder, der drikker, var det fuldkommen og aldeles guld værd at gå derinde, og jeg er blevet så meget mere bevidst om mig selv og den måde, det har præget og præger mig på.

  Hvis nogen læser den her tråd og er vokset op med misbrug i familien, og ikke har snakket i professionel fortrolighed med nogen om det før – prøv seriøst at skrive til TUBA. Det er en af de bedste ting, jeg har besluttet mig for i mit liv, og man bliver fandme så stolt af sig selv, når man tager et af sine mest tragiske problemer alvorligt og gør noget ved det. Jeg kunne mærke en lille lettelse allerede da jeg skrev til dem første gang.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Line Sofie

   Åh Astrid hvor er du sej. Og hvor er det fedt at høre. Jeg glæder mig til jeg kan sige ‘nu har jeg gennemført et forløb i TUBA’ og selvom man altid vil bære på det, så er man netop, som du siger, meget mere bevidst på sig selv, ens reaktioner og hvordan man måske kan arbejde med det 🙂

   Tusind tak for din kommentar <3

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tina

  Hej Line Sofie.
  Jeg har læst med hos dig i ret lang tid efterhånden, men alligevel har jeg aldrig fået historien om din far med. Jeg er selv barn af en alkoholiseret far. Han begik selvmord da jeg var 13 år.
  Jeg har altid selv gjort meget ud af at fortælle åbent og ærligt om min far og om hvordan han døde. Når folk får at vide at det var selvmord, undskylder de altid – de skammer sig over at have spurgt ind til det fordi det er et tabu. Men NEJ jeg er ikke flov over min far. Han var et godt menneske der desværre led af en sygdom. Derfor vil jeg aldrig skamme mig over ham. Det fortjener han ikke. Det jeg egentlig bare prøver at sige er at det betyder meget at du sætter fokus på at bryde et tabu som jeg ofte selv kæmper med at bryde. Så tak for det 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Flot indlæg! Hvilken uddannelse er det, du er i gang med?

  http://majahoejgaard.blogspot.dk/

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nanna

  Fedt at du deler! 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kære Line Sofie. Sikke et fantastisk indlæg. Tak for det! Fra os i TUBA, men også alle de mange unge i TUBA, der ikke tør at skrive som dig.
  Tak fordi du er med til at bryde tabu’et.

  Glæder mig til at følge med i dit forløb i TUBA – og dit liv.
  Mvh Marie – Kommunikations- og pressechef i TUBA.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Line Sofie

   Hej Marie

   Fedt I har læst indlægget, jeg håber virkelig jeg kan være med til at bryde tabuet ved at tale om det 🙂
   Tusind tak for din kommentar <3

   Kh

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • TUBA

   Det er du helt bestemt. Deler det i vores netværk, så flere kan læse med 🙂 God dag! Kh Marie

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • JanniChristiane

  Det er smadder dejligt, at du tør bryde tabuet! Stor ros til dig.
  Det er simpelthen fantastisk du har fundet en gruppe, der kan hjælpe dig videre i dit liv, og det glæder mig meget, at sådanne grupper findes.
  Jeg har selv levet alene med en psykisk syg mor, som har haft mange kærester der har drukket. Jeg kender behovet for at få snakket med ligestillede personer.
  Det er også derfor jeg skal igang med en uddannelse, hvor jeg kan hjælpe andre, der har oplevet noget lignede – ligesom du vil.
  Det er altid rart at vide, at man ikke er alene.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Line Sofie

   Hej søde du 🙂

   tak for din kommentar. Hvor er det dejligt at høre med din uddannelse, men selvfølgelig er jeg ked af at høre om din mor 🙁 Jeg ønsker dig alt det bedste, og held og lykke med fremtiden. Jeg er sikker på vi to kommer til at hjælpe andre :* vi er ikke alene!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Camilla

  Hej Line Sofie.
  Tak for et godt indlæg, og hvor er det godt at der er nogen der sætter fokus på emnet. Ved du om der findes lignende til børn af stofmisbrugere?
  VH

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Line Sofie

   Ja TUBA er vist også til børn af misbrugsforældre (ikke kun alkohol så vidt jeg ved, men prøv at kig på deres hjemmeside)

   Kh

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Camilla,
   Det er helt rigtigt som Line Sofie skriver! Vi hjælper også unge fra familier med stofmisbrug. Du kan se alle vores tilbud på vores hjemmeside, og du er også velkommen til at kontakte den TUBA afdeling, der ligger nærmest dig. Mvh Michelle / Kommunikationsmedarbejder i TUBA

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg går selv i gruppe hos TUBA og har også overvejet at skrive om det på min blog, men er ikke nået så langt endnu så jeg synes det er rigtig fedt at du tager det op!
  Det er den vildeste følelse at sidde sammen med mennesker som siger nøjagtig de ting man selv tænker på, som har de samme tanker som en selv og som gør at man ikke føler sig så alene! Men det er stadig en lang sej kamp af give slip i alle de gamle mønstre og acceptere at tingene omkring en aldrig ændrer sig.. Eller, det synes jeg i hvert fald. Tak fordi du delte.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Line Sofie

   Ja lige præcis. Jeg er helt enig. Det er fantastisk med TUBA!! Selv tak, tak fordi du delte din kommentar <3

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Amalie H

  Jeg plejer normalt ikke at kommentere på blogs, men jeg kan simpelthen ikke undgå, at smide en kommentar her. Hvor er det bare SÅ flot, at du skriver om det! Du har helt ret i, at det er et kæmpe tabu. Min far drikker meget, og har altid gjort det, og udover at min familie ved det, har jeg snakket med en god ven omkring det, fordi jeg vidste, at han havde samme problem i familien (godt nok i langt værre grad). Jeg har tidligere haft skrevet til TUBA og har overvejet terapi utrolig mange gange. Jeg skal lige have kæmpet mig over grænsen – men jeg tror faktisk, at jeg er rykket endnu tættere på, pga. dit indlæg.
  TAK for det, og tak fordi du forsøger at bryde tabuet! Rigtig god dag til dig. 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Line Sofie

   tusind tak for din kommentar <3 Jeg er ked af at høre din situation, men kan kun understrege endnu engang, hvor fantastisk TUBA allerede er for mig. Og jeg er kun lige startet. Jeg synes du skal overveje det igen, men det kan jo godt tage lidt tid at blive klar, og den tid skal man også give sig selv <3

   god dag til dig også :)!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Emma

  Jeg har fulgt med helt fra start af og jeg bliver nød til at sige at jeg ville ønske at der var flere bloggere som dig! Du er utrolig ærlig og prøver ikke at sælge os en eller anden filtreret version af dig selv. Med det mener jeg selvfølgelig at det ikke er alt man behøver dele. Men jeg oplever at mange gerne vil udstille én speciel version af sig selv og egenlig kun opnår at fremstå overfladiske.
  Bliv ved med at være dig selv for du når ud til mange andre end blot folk som interesserer sig for mode osv. Du når ud til de usikre piger, som mig selv, og man føler sig ikke længere alene eller underlig. For alle har op og nedture i sit liv og jeg tror på at hvis man viser at kærestesorger, usikkerhed eller andre problemer som man kan have, ikke varer ved for altid og kan bearbejdes, så hjælper man ikke kun sig selv men også andre! :147: :52: :heart_eyes_cat:

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Line Sofie

   TUSIND tak søde Emma, den kommentar er jeg virkelig glad for 🙂 Jeg lover at blive ved med at være mig selv. Og hvor er jeg glad for at du kan bruge min blog til noget <3 <3

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

and the winner is...