My Room

To go ‘all in’ or ‘not in at all’

Okay først vil jeg gerne undskylde min tendens til de engelske overskrifter, når mine tekster er danske. Har altid haft det lidt underligt med det selv, også på trods af jeg som regel laver en engelsk oversættelse i slutningen af indlægget. Men altså, det klinger bare ofte meget bedre på engelsk, så ja, åndssvagt eller ej, jeg fortsætter sgu stilen. Nå men, det var et sidespring, for indlægget skal nemlig handle om noget helt andet.

Det skal handle om økologi og ‘rene’ produkter (fri for parfume, parabener etc.) Jeg stod i dag og smurte min krop ind i en olie, og fik pludselig store tanker om hvad vi putter på vores hud/bruger i vores hverdag. Jeg er på den ene side så glad for økologiske og rene produkter. F.eks. kunne jeg aldrig finde på at bruge produkter i mit ansigt fyldt med alt muligt. Det gælder også min make-up (så måske lige med undtagelse af min maybelline mascara, som jeg simpelthen ikke kan undvære). Jeg kan ikke forestille mig nogensinde at skulle bruge produkter fyldt med parfume på min ansigtshud. Eller, det ved jeg at jeg aldrig kommer til. Min håndsæbe, opvaskemiddel og rengøringsprodukter til hjemmet (wc-rens osv) er også altid enten Neutral eller Änglemark, og snakker vi fødevarerprodukter så køber jeg altid økologisk æg, mælk og kød, ingen undtagelser. Man vasker hænder hver dag, flere gange om dagen, og det samme gælder (ofte) med opvask. At købe buræg er for mig ligeså forkert (og føles ligeså ‘nøgent’) som at køre uden sikkerhedssele, eller køre over for rødt, bare for at holde os til samme emne. Så på den måde er jeg jo helt fast på mine holdninger om økologi og ‘rene’ produkter. Og det er jo alt sammen rigtig fint og flot.

MEN så er det jeg ikke skal rejse mig for hurtigt, så jeg kvæles i min glorie, for på den anden side elsker jeg at dufte. Der er ikke noget som nyvasket hår der bare dufter rent og lækkert, og det kræver altså en anden shampoo end Neutral. Det samme gælder mit tøj/sengetøj. Jeg ville sådan ønske jeg var en person der kunne sige ‘jamen jeg bruger kun Neutral produkter’ men helt ærligt, så synes jeg det er fantastisk at tage en nyvasket t-shirt på, som har den der rene lækre duft af vaskepulver (uden det skal kradse i næsen, men bare en svag ren duft) og ligesådan at lægge sig i nyvasket sengetøj som har luftet hele dagen. Den der kombination af frisk luft og duften af lækkert vaskepulver er simpelthen fantastisk.

Og så kom jeg til at tænke over det: kan det så være ligemeget? Er det total åndssvagt at man på den ene side ikke vil have alle mulige dårlige produkter på sin hud/i sit hjem, når man på den anden side selv bruger det til tider? Synes I man skal gå ‘all in’ eller ‘not in at all’? Og gør det overhovedet en forskel at købe økologiske æg fra fritgående høns, når man samtidig putter sprøjtede æbler i kurven?

Men jeg har det også sådan, at lidt også har ret. Det kan godt være jeg ikke har råd til at købe al min mad økologisk, og at nogle af mine produkter indeholder parfume. Men i det omfang jeg kan, passer jeg på mig selv, min hud, mit hjem, miljøet, dyrevelfærd og min sundhed. Men for det første er jeg på SU, og jeg har simpelthen ikke pengene til at leve 100% økologisk, og jeg ved egentlig heller ikke helt om jeg har lyst? Er det meget forkert at sige?

Jeg er vildt nysgerrig. Hvad tænker I om økologi og ‘rene’ produkter? Kan det være ligemeget at leve 70% så rent og økologisk som muligt, når man i de sidste 30% spiser konventionelt producerede varer, bruger vaskepulver, sølvpapir og cilit bang (.. og snavset ér virkelig væk)?

Ikke-navngivet-2

 

17 kommentarer

 • Irene

  Du vil ikke have parfume på din krop men du vil gerne have sprøjtet frugt og grønt ind i kroppen? Og de kemikalier de sprøjter med siver ned i vores grundvand som vi drikker.

  Og hvis i går så meget op i dyrevelfærd hvordan kan i så overhoved spise kød, æg og mælkeprodukter?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Trine

  Hurra, hvor bliver jeg glad af at læse det her! Jeg har det på præcis samme måde – går aldrig på kompromis med æg, mælk og kød, og jeg foretrækker økologiske eller som minimum danske grøntsager. Jeg nåede også til den der “kan det overhovedet betale sig?”-krise, men det KAN det. Det er skidesvært at være konsekvent; hvis man køber økologisk af hensyn til dyrevelfærd, jamen, så er din ost, din yoghurt og din spegepølse lige så vigtig som din mælk. Hvis du køber økologisk frugt og grønt af hensyn til sundhed, jamen, så skal du også tænke over juice, saftevand og brød. Seriøst, det er en jungle, men det betaler sig at tænke over det – og det GØR en forskel!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • M

  personligt synes jeg, på det helt egoistiske niveau, ikke om at bruge vaskemidler der ikke er så neutrale som muligt. Følelsen af at jeg skal gå med tøjet helt inde på huden, sove med ansigtet helt nede i puden og al min bare hud mod dynen, fjerner hos mig al lyst til at bruge vaskemidler der er fyldt med kemikalier og parfume. til gengæld fungerer eddike rigtigt fint som alternativ til skyllemiddel og jeg drypper nogle dråber æteriske olie f.eks. pebermynte eller hvad man nu godt kan lide, ned sammen med vaskemidlet for at det skal dufte godt og friskt (og ikke af eddike) selvom vaskemidlet er neutralt.
  Det lyder som om du er tilfreds med de produkter du selv bruger, men jeg ville blot lige nævne noget der måske kunne være et alternativ

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Bestemt ikke!

  For mig handler det om at træffe de gode valg, når jeg har muligheden for det. Jeg prioriterer sundhed og økologi meget højt (vanvittig god investering, jo) men som du selv skriver, så er det begrænset for, hvor biodynamisk, økologisk og rene ens produkter kan være, når man er på SU.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg synes nu også at lidt har sin ret. Som så mange andre er jeg på SU men køber lidt øko her og der. Og forresten ved ikke om du så den dokumentar der var på uhm DR tror jeg det var, om aluminium i deodoranter. Anyway kan bare huske at Änglemark var den der vidst var værst -.- Hvilket er super ulogisk siden de jo skal være ‘renest’. Men ville lige sige det videre 😀

  http://www.dr.dk/Nyheder/Indland/2014/03/04/170618.htm
  Der er en artikel her, kunne ikke lige finde dokumentaren

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hvor spøjst! Har skrevet et indlæg i samme dur i dag! Dog kun om økologi og madvarer i forhold til økonomien.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Line Sofie Gyldholm

   ej hvor sjovt 🙂 det vil jeg da lige læse så!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ninette

  Lidt har absolut ret og jo flere der køber økologisk jo flere landmænd går fra konventionel til økologisk og det synes jeg er værd at tænke på. Jeg føler mig lidt små åndssvag somme tider når jeg betaler dobbelt så meget for et stykke kylling “bare fordi” jeg vil have at den har haft det godt og har levet økologisk, men det føles bare rigtigt for jeg synes dyrevelfærd er skide vigtigt og hvis vi alle sammen opgav ville alle vores stakkels høns jo sidde i de skrækkelige burre.
  På duftfronten kan jeg ikke helt følge med dig, desværre. Jeg elsker virkelig også dufte og jeg synes også rengøringsprodukter dufter dejligt… Jeg har total respekt for parfumefrie produkter og jeg håber jeg med alderen kommer tættere og tættere på et parfumefrit hjem (jeg er 21 og lige nu er det kun håndsæben jeg kan prale med…) Jeg synes altid man skal støtte det man føler for – om det er svanemærket eller økologi. Tænker nogle gange på det som et folketingsvalg – alle stemmer tæller!
  Spændende emne at tage op 🙂 God aften!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lærke Bjorholm

  Som fellow SU’er kender jeg problematikken, men jeg vil absolut sige at lidt har også ret. Hvis man vil tabe sig siger man jo heller ikke at ‘jeg spiser usundt 30% af tiden! så de 70% sund mad jeg spiser er ligemeget’ hvilket jeg ikke tror på 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Line Sofie Gyldholm

   ah det var en god kommentar 🙂 det er selvfølgelig helt rigtigt!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Julie

  Hovedgaden 29

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg synes helt bestemt at lidt har sin ret! Jeg lever meget ligesom dig og prøver så vidt muligt at leve sunde og økologisk. Men det kan være rigtig svært at redde hele verden. Jo flere der har det på denne måde jo bedre er det jo. Der er stadig mange, der sket ikke mener det er vigtigt – dét synes jeg er et problem! Det er lidt som at hjælpe nødorganisationer eller være planfadder – jeg synes bestemt man skal hjælpe, hvor man kan og hvor man føler man har råd til det, men jeg synes det er forkert at lukke øjnene for det helt. Alt med måde.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Camilla b

  For mig er det slet ikke ligemeget! Bare man gør det man kan! Jeg tror det er de færreste, der lever 100% økologisk/naturligt. Det er jo ret svært, så hellere lidt end intet /)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • S

  Din sammenligning her er ikke så god: “Og gør det overhovedet en forskel at købe økologiske æg fra fritgående høns, når man samtidig putter sprøjtede æbler i kurven?” – det gør en kæmpe forskel at købe økologiske æg, altid, uanset hvad. Når man tænker på, hvad burhøns udsættes for, og hvordan de lever, så kan det kun forsvares at købe økologiske æg. Det er levende dyr, det handler om. Æbler er – for mig – noget helt andet. Nej, sprøjtemidler er ikke godt for miljøet. Men det handler om at prioritere – jeg har det nemlig ligesom dig, at jeg er på SU, og ikke har råd til at alle mine varer skal være økologiske. Men for mig er det økologisk mælk og økologiske æg uanset hvad – det prioriterer jeg højere end æbler.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Line Sofie Gyldholm

   Nej det var heller ikke for at sammenligne de to. Der er jo forskel på økologiske æg, og f.eks. produkter med parfume. Det er mere det der med at man på den ene side går ind for økologi (og ja, høns er levende dyr, så det var måske ikke den bedste sammenligning). Jeg prioriterer også altid mælk og æg højere end frugt/grønt 🙂 Tak for din kommentar!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Line Sofie Gyldholm

   Okay det blev også et dårligt svar til din kommentar kan jeg se 😉 haha det jeg mente var at jeg klart også fortrækker økologisk mælk/æg fremfor frugt/grønt da det er to helt forskellige grunde til at vælge det økologiske. MEN det jeg mente med det var, at behøver man gå ‘all in’, eller kan man godt tillade sig virkelig at gå op i nogle ting skal være økologiske og rene, når man alligevel ikke går så højt op i det med andre 🙂 Det gav måske bedre mening, for det er klart at dyrevelfærd (for de fleste af os) er lige lidt vigtigere end at det skader miljøet (selvom dette også er vigtigt).

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

My Room